IMPROVISED CITY 2 – BOXER MACHINES

ACTION IN THE CITY/ARTICLE: KONTEINER MAGAZINE (2009-2010)

Ο πολυσύχναστος δρόμος που καταλήγει στη θάλασσα των Μαλίων Κρήτης αποτελεί τον πυρήνα δράσης των τουριστών. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καφέ, εστιατόρια και clubs της περιοχής και ο δρόμος αυτός μετατρέπεται από τις απογευματινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες σε πεζόδρομο με συχνή αστυνόμευση και περιπολικά. Πέρα από τις καφετέριες με τις τεράστιες δορυφορικές κεραίες που προβάλλουν αγγλικό ποδόσφαιρο, τις διεθνείς αλυσίδες fast food, τα ιταλικά και κινέζικα εστιατόρια, τους τηλεφωνικούς θαλάμους με προσφορές για διεθνείς κλήσεις και φυσικά τα clubs με ονόματα όπως «Big Ben» ή «Kings Cross», παρατηρούμε και τις παιχνιδομηχανές μποξ. Πρόκειται για μηχανήματα πάνω στο πεζοδρόμιο που λειτουργούν με κέρματα και έχουν ένα μαξιλάρι/σάκο του μποξ. Οι μηχανές αυτές μετράνε τη δύναμη και την ταχύτητα του χτυπήματος και φέρουν ονόματα όπως BOXER MATRIX, KICKER MATRIX, JAKAR HAMMER, ARM WRESTLER και JAKAR BOXER.

Ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο της GR TOYS, έναν από τους κεντρικούς διανομείς των μηχανών αυτών μάρκας JAKAR ο οποίος μας ανέφερε ότι

οι μηχανές αυτές πρωτοκατασκευάστηκαν στην Ιταλία πριν από 30 χρόνια ˙ εδώ και μια 7ετία ξαναεμφανίστηκαν στην Πολωνία σε μικρότερο μέγεθος για να χωράνε στα bars, ώστε να εκτονώνονται οι μεθυσμένοι θαμώνες.

—————————————————————————————————————————————

Τα τελευταία 6-7 χρόνια η διανομή των μηχανών αυτών στην Ελλάδα παραμένει αμείωτη. Από τις 2000 μηχανές που έχουν πουληθεί στην χώρα μας, οι περισσότερες είναι σε μέρη με νεανικό και ξένο τουρισμό, και πιο συγκεκριμένα το 90% βρίσκεται στα Μάλια στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα, (τα Μάλια μόνο έχουν 700 από αυτές). Πολλά καταστήματα έχουν στην ιδιοκτησία τους 2 και 3 μηχανές, που το κόστος της καθεμίας τους φτάνει και τα 4000 ευρώ. Μόνο με καλοκαιρινή χρήση οι αγοραστές κάνουν απόσβεση των μηχανών αυτών σε περίπου 1- 2 χρόνια. Αγοράζονται μόνο από ιδιώτες ενώ η θέση των δήμων ποικίλει: κάποιοι δήμοι συμφωνούν στην τοποθέτηση των μηχανημάτων, όμως δεν έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν, κι άλλοι είναι αντίθετοι γιατί θεωρούν ότι τα μηχανήματα καταστρέφουν την εικόνα του χώρου. Στην Αθήνα οι πωλήσεις είναι ελάχιστες, στο Allou Fun Park και σε λίγα λούνα παρκ.

—————————————————————————————————————————————

Τα μηχανήματα προσελκύουν τους τουρίστες ενώ παράλληλα προστατεύουν το χώρο από την επιθετικότητα των πελατών: διάφορες παρέες που πίνουν και παρεκτρέπονται ασχολούνται με το μηχάνημα αντί να ξεσπούν βίαια μεταξύ τους. Επίσης τα μηχανήματα τοποθετημένα έξω από τα bars διευκολύνουν τους πελάτες να περάσει ο χρόνος τους όσο περιμένουν «στην ουρά».

—————————————————————————————————————————————

Τα μηχανήματα είναι αδιάβροχα, καθώς την χειμερινή περίοδο παραμένουν ως επί τo πλείστο κλειδωμένα στον εξωτερικό χώρο και αποτελούνται από ένα απλό μηχανισμό που περιλαμβάνει μια δωδεκάβολτη πλακέτα και έναν μετασχηματιστή. Οι μηχανές κυκλοφορούν και σε μικρότερο μέγεθος για παιδιά.

—————————————————————————————————————————————

Στην Ευρώπη η αστυνομία έδωσε συγχαρητήρια στις εταιρίες κατασκευής γιατί τα μηχανήματα περιόρισαν τις φασαρίες. Στην αρχή οι αντιπρόσωποι των μηχανημάτων είχαν αμφιβολίες για την επιτυχία του μηχανήματος, όμως η κίνηση της αστυνομίας στο εξωτερικό επιβεβαίωσε την επιτυχημένη λειτουργία των μηχανημάτων.

Η μηχανή BOXER JAKAR είναι:

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΟΧΤΩ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΜΕ 150 ΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΜΕΛΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΤΩ ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ Η ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΑΣ

ΤΡΕΙΣ ΤΥΠΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

ΤΟΥΡΝΟΥΑ

ΜΕΓΑΛΟ DISPLAY

ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΗΤΗ

1 ΧΡΟΝΟ ΕΓΓΥΗΣΗ

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 2.15 μ ΥΨΟΣ χ 0.70 μ ΜΗΚΟΣ. 130 kg.Comments are closed.